Začarani krog šolskega sistema

Strokovnjaki ocenjujejo, da je približno 30 odstotkov svetovne populacije dislektičnih. To pomeni, da ima kar 30 odstotkov ljudi na svetu težave z branjem, pisanjem ter učenjem stvari na pamet.

Disleksija ni tako grozna in huda, kot se mogoče sliši na prvi pogled. Prav tako disleksija ni bolezen. Pri dislektičnem otroku je pri razvoju prišlo do drugačnega nevrofiziološkega razvoja kot pa pri ostalih otrocih.

Zagotovo pa je disleksija lahko moteča v šoli, kjer je ustaljen način učenja in kjer se učenci stvari učijo na pamet. Otrok z disleksijo bo tam doživel veliko ponižanj, saj se mu bodo sošolci smejali, ker ne zna pravilno brati.

To lahko privede do začaranega kroga, saj otrok ne bo dobil dovolj potrditve in se bo svojega stanja ter samega sebe začel sramovati.

A nikar ne obupajte.

Sodobni pristopi k disleksiji vključujejo nove pristope za osebnostni razvoj dislektičnih oseb. Ti novi pristopi vzpodbujajo razvoj harmoničnega delovanja leve in desne polovice možganov, kar izboljša bralne ter miselne sposobnosti.

Terapije vključujejo tudi tehnike sproščanja ter razne druge terapije, kot je na primer glasbena, ki so pokazale pozitiven vpliv na tem področju. Res je, da je disleksija lahko težavna tako za otroka kot tudi za njegove starše.

A to stanje se lahko obrne tudi v uspeh. Mogoče ne bo šlo tako hitro in tako zlahka, kot bi radi, a tako pač potekajo stvari v življenju.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: