Disleksija – nekaj nasvetov

Disleksija se najprej opazi pri otrocih v osnovni šoli.

Tam otroci z disleksijo zaradi nezmožnosti logičnega razmišljanja, povezovanja črk v besede ter besed v stavke ter učenja na pamet nazadujejo za svojimi sovrstniki. Včasih pa se zgodi, da otrok ni dislektičen, ampak je le samo malo zmeden in se enostavno ne znajde v družbi. Obstaja nekaj hitrih testov, ki vam lahko pokažejo, ali ima vaš otrok to težavo ali ne.

Ali ima vaš otrok disleksijo?

Poslušajte otroka pri branju. Pri otrocih z disleksijo se rado zgodi, da otrok včasih izpusti celo besedo ali celo vrstico. Prav tako ima otrok lahko težave pri prepisovanju s table v zvezek. Tudi tu izpušča črke ali besede. Podobne črke med sabo zamenjuje. Tako otrok z disleksijo ne loči črk b/d, n/u, prav tako pa zamenjuje podobno zveneče črke d/t, p/b. Rado se tudi zgodi, da otrok prav tako zamenjuje + ter x. Tako kot ima težave s črkami, lahko ima otrok težave tudi s številkami.

Nenamerno lahko zamenja vrstni red števil in 13 kaj hitro postane 31. Prav tako mu težave dela učenje poštevanke ali na primer štetje od 50 proti 0.

Je uspeh sploh možen?

A kljub težavam z branjem ter pisanjem lahko otrok z disleksijo premore nadpovprečne sposobnosti. Ti otroci imajo bolj razvito empatijo ter umetniško nadarjenost ter imajo dejansko nadpovprečne sposobnosti.

Težava je le v pomanjkanju samozavesti, ki je otrok ne razvije v šoli, kjer je uveljavljen sistem, ki temelji na učenju na pamet.

Verjetno vas bo seznam številnih znanih oseb, ki so imele disleksijo, presenetil: Agatha Christie, Albert Einstein, Cher, Pablo Picasso, Walt Disney, John F. Kennedy, Tom Cruise, … Vidite, da z vašim otrokom ni nič narobe, četudi ima disleksijo. Tako kot mnogim drugim, so tudi njemu odprta vsa vrata za uspeh.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: