Disleksija in razvoj možganov

Disleksija ni bolezen, kakor mnogi mislijo, ampak je stanje, kjer je pri otroku prišlo do drugačnega nevrofiziološkega razvoja možganov. To stanje se pri otroku ohrani in se z leti ne spremeni.

Obstajajo pa vaje, ki omogočajo razvijanje obeh polovic možganov ter povezovanja med njima. Tako otrok na nek način trenira manj razvito polovico možganov. S takšnimi vajami je mogoče olajšati določene težave, ki jih s sabo prinese disleksija.

Otroka lahko vpišete v programe z delavnicami, ki so namenjene otrokom z disleksijo. Programi temeljijo na skupinskih delavnicah, možna pa so tudi individualna srečanja. V te programe se prav tako lahko vključijo otroci, ki nimajo disleksije, imajo pa težave s pisanjem ter računanjem in zato nazadujejo med svojimi sovrstniki.

V delavnicah, ki so namenjene otrokom z disleksijo, otroci skozi igro ter druženje premagujejo težave pri branju in pisanju. Ključnega pomena pri delavnicah je spodbujanje otroka ter dvigovanje njegove samozavesti. Takšne delavnice so kompatibilne z individualnimi terapijami, na katerih pa se mentor lahko posveti samo enemu otroku. Vsak otrok z disleksijo ima drugačne težave, zato se na takšnih individualnih srečanjih mentor lahko osredotoči le na en tip otrokove težave.

 

Advertisements

1 Comment

  1. January 1, 2011 at 7:55 am

    […] nove pristope za osebnostni razvoj dislektičnih oseb. Ti novi pristopi vzpodbujajo razvoj harmoničnega delovanja leve in desne polovice možganov, kar izboljša bralne ter miselne […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: